Porady

Chcesz pozbyć się toksyn? Jedz kaszę jaglaną

Kasza jaglana – mdła, zdrowa mamałyga, która może wspomóc odchudzanie bardziej niż myślisz! Żeby nadać jej odpowiedni smak użyj ulubionych przypraw posiłkując się przepisami kulinarnymi publikowanymi w sieci.

Kasza jaglana należy do alkalizujących produktów, więc zapobiega zakwaszeniu. Zakwaszenie odbiera Ci dobre samopoczucie i szczupłą sylwetkę, zatem unikaj go jak ognia. Na tym jednak nie kończą się jej zalety.

Lekkostrawny produkt bogaty w krzem przyspiesza regenerację tkanek oraz wzmacna osłabiony, wyziębiony organizm. Krzem korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów. Mówiąc o wartości odżywczej kaszy jaglanej należy też wspomnieć o witaminie E, witaminach z grupy B oraz lecytynie, żelazie, magnezie, fosforze, potasie, wapniu i antyoksydantach.

Właczając kaszę jaglaną do codziennego menu wspomagasz proces odchudzania, ponieważ wspierasz usuwanie toksyn spowalniających metabolizm. Poza tym, kasza jaglana nie zawiera glutenu i może pełnić rolę substytutu ziemniaków, białej mąki, białego ryżu oraz makaronu. Kasza jaglana jest też bardzo sycąca – po niewielkiej porcji długo nie odczujesz nieprzyjemnego ssania w żołądku. Kasza jako źródło węglowodanów jest często eliminowana z jadłospisu. To błąd! Kasze powinny być stałym elementem zbilansowanej diety.