Cenne właściwości liści laurowych, których nie znacie


Cenne właściwości liści laurowych, których nie znacie

Liście laurowe są znane z tego, że zawierają dużo witaminy A, witaminy C, żelaza, potasu, wapnia i magnezu. Jednak, co z tego wynika dla naszego zdrowia i dlaczego warto dodawać je do potraw?

Liście laurowe są dodawane między innymi do zup, owoców morza, dań wegetariańskich i wielu dań kuchni francuskiej. Najczęściej liście są dodawane w całości do potrawy, a przed jej podaniem wyławiane z dania.

Tytułowa przyprawa korzystnie wpływa na układ oddechowy, ponieważ liście laurowe zawierają wiele olejków eterycznych wykorzystywanych do wykonywania inhalacji. Olejki eteryczne zawarte w liściach laurowych posiadają działanie antybakteryjne.

Ponadto, przyprawa pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi, utrzymując go na prawidłowym poziomie, dlatego powinna być włączona do diety diabetyków. Antyoksydanty zawarte w liściach laurowych pomagają w poprawie wrażliwości komórek na insulinę.

Eugenol znajdujący się w liściach laurowych wykazuje działanie antynowotworowe. Z kolei olejki eteryczne wchodzące w skład liści laurowych działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Mogą być pomocne między innymi w przebiegu migreny.

Inną korzyścią ze stosowania liści laurowych jest możliwość zredukowania ryzyka nadciśnienia oraz obniżenie poziomu cholesterolu LDL w organizmie. Chcąc osiągnąć taki efekt, należy spożywać napar z liści laurowych przygotowany z 15 liści ugotowanych w ok. 0,75 l wody.

Dodatkowo, liście laurowe dzięki aromaterapeutycznym właściwościom pomagają zwalczać bezsenność i złagodzić napięcie spowodowane stresującymi sytuacjami w ciągu dnia.