Brunatna tkanka tłuszczowa – pomaga zachować szczupłą sylwetkę i młody wygląd


Brunatna tkanka tłuszczowa – pomaga zachować szczupłą sylwetkę i młody wygląd

W 2009 r. chirurg plastyczny James R. Lyons wydał książkę pt.: „The Brown Fat Revolution” przyczyniając się tym samym do zmiany sposobu myślenia o tkance tłuszczowej. Publikacja chirurga plastycznego stała się podstawą planu pomagającego utrzymanie brunatnej tkanki tłuszczowej skierowanego na utratę masy ciała i kształtowanie sylwetki.

Zgodnie z głównym założeniem autora diety, żółta tkanka tłuszczowa (biała tkanka tłuszczowa) powoduje, że sylwetka wygląda na pulchną. Natomiast brunatna tkanka tłuszczowa jest niezbędna dla zdrowia, zachowania dobrej kondycji i młodego wyglądu. Dieta zaproponowana przez James’a R. Lyons’a jest programem żywieniowym i treningowym trwającym 4 tygodnie. Jej celem jest wzmocnienie mięśni, zwiększenie tempa metabolizmu i zbudowanie brunatnej tkanki tłuszczowej.

Dieta zakłada dni węglowodanowe i dni proteinowe. Bardzo ważną zasadą tej diety jest spożywanie sześciu posiłków w ciągu dnia. Raz w tygodniu można zjeść dowolne produkty, bez ograniczeń. Dieta nie zakłada rygorystycznego wykluczenia określonych grup produktów, niemniej należy unikać sztucznych barwników, słodzików i konserwantów, czyli wysoko przetworzonej żywności. Nie ma konieczności całkowitego rezygnowania z kawy i wina – jedna filiżanka kawy i jedna lampka wina jest OK. James R. Lyons rekomenduje również stosowanie witaminowo – mineralnych suplementów.

Dieta może opierać się wyłącznie na wegetariańskich produktach lub produktach wegańskich, albo być dietą mieszaną – wybór należy do osoby stosującej dietę. Ważnym elementem planu opracowanego przez chirurga plastycznego są ćwiczenia – około 30 minut, co 2 – 3 dni, nie codziennie.