
Borówka amerykańska – bogactwo antocyjanów
Borówka amerykańska jest cennym źródłem antyoksydantów, w tym między innymi antocyjanów. Ciemnoniebieskie owoce mogą być wykorzystywane w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych oraz marskości wątroby.
Borówka amerykańska może także przeciwdziałać nadciśnieniu tętniczemu i zaburzeń pamięci. Owoce są bogate w witaminę C, wiaminy A i E oraz w minerały – wapń, magnez, potas i fosfor. Borówki amerykańskie zawierają dużo ilości fitoestrogenu – roślinnego hormonu blokującego enzymy przyczyniające się do rozwoju nowotworów hormonozależnych.
Borówka amerykańska, dzięki zawartości antocyjanów, owoce wspiera pracę narządu wzroku. Garbniki zawarte w owocach borówki amrykańskiej mają natomiast działanie przeciwbakteryjne – niszczą niekorzystne dla zdrowia szczepy E. Coli.
Opisywane owoce są smaczną przekąską na śniadanie, lunch i podwieczorek.

