Borówka amerykańska – bogactwo antocyjanów


Borówka amerykańska – bogactwo antocyjanów

Borówka amerykańska jest cennym źródłem antyoksydantów, w tym między innymi antocyjanów. Ciemnoniebieskie owoce mogą być wykorzystywane w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych oraz marskości wątroby.

Borówka amerykańska może także przeciwdziałać nadciśnieniu tętniczemu i zaburzeń pamięci. Owoce są bogate w witaminę C, wiaminy A i E oraz w minerały – wapń, magnez, potas i fosfor. Borówki amerykańskie zawierają dużo ilości fitoestrogenu – roślinnego hormonu blokującego enzymy przyczyniające się do rozwoju nowotworów hormonozależnych.

Borówka amerykańska, dzięki zawartości antocyjanów, owoce wspiera pracę narządu wzroku. Garbniki zawarte w owocach borówki amrykańskiej mają natomiast działanie przeciwbakteryjne – niszczą niekorzystne dla zdrowia szczepy E. Coli.

Opisywane owoce są smaczną przekąską na śniadanie, lunch i podwieczorek.

Dodaj komentarz