Azeloglicyna – wpływ na skórę i zakres zastosowania


Azeloglicyna – wpływ na skórę i zakres zastosowania

Azeloglicyna jest młodszą siostrą kwasu azelainowego, działającą znacznie łagodniej, ale równie skutecznie. Substancja aktywna pomaga rozwiązać problem trądziku i rumienia, zarówno nastolatkom, jak i dorosłym kobietom.

Azeloglicynę można stosować między innymi w celu zwalczania zaskórników powstających na skutek nieprawidłowej pracy gruczołów łojowych i nadmiernego wydzielanai sebum. Aktywna substancja pomoże także złagodzić podrażnienia i zmniejszyć zaczerwienienia. Starszy brat azeloglicyny – kwas azelainowy – znajduje zastosowanie do produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry z uwagi na swoje właściwości antybakteryjne. Kwas azelainowy skutecznie usprawnia pracę gruczołów łojowych i działa antytrądzikowo. Azeloglicyna uchodzi za jego bardziej innowacyjną formę.

Kwas azelainowy nie rozpuszcza się w wodzie. Po połączeniu go z glicyną powstała azeloglicyna – substancja rozpuszczalna w wodzie. Substancja aktywna nie tylko posiada właściwości lecznicze charakterystyczne dla kwasu azelainowego, ale również dodatkowe działanie nawilżające i wzmacniające naturalną barierę lipidową skóry. Kosmetyki zawierające azeloglicynę mogą powodować uelastycznienie skóry i rozjaśnienie jej przebarwień. Jednocześnie działają one łagodniej w porównaniu z preparatami na bazie kwasu azelainowego. Dzięki temu mogą być stosowane także w przypadku skóry wrażliwej.

Przewagą azeloglicyny nad kwasem azelainowym jest również zdolność do szybszej penetracji najgłębszych warstw skóry. W codziennej pielęgnacji skóry sprawdzi się krem oraz tonik zawierające azeloglicynę. Dla bardziej wymagających polecane są takie kosmetyki jak serum i booster.