Aronia i jej właściwości odżywcze


Aronia i jej właściwości odżywcze

Aronia posiada owoce przypominające jagody, charakteryzujące się kwaśnym, cierpkim smakiem. Wymagają one poddania procesom termicznym i mechanicznym pozwalającym na uzyskanie soku lub konfitury o cennych właściwościach odżywczych i leczniczych.

Krzewy aronii kwitną w maju, zaś we wrześniu owoce są gotowe do zbiorów. Polska należy do głównych producentów aronii na świecie, a mimo to na polskich stołach wciąż pojawia się bardzo rzadko. Aronia nie jest owocem cenionym za smak, niemniej zakres jej właściwości leczniczych jest niezwykle szeroki.

Rutyna i antocyjany

Owoce aronii charakteryzują się wysoką zawartością rutyny i antocyjanów. Są to związki naturalnego pochodzenia, które wzmacniają naczynia krwionośne, uszczelniają ich ściany oraz uelastyczniają je. Aronia poprawia kondycję naczyń włosowatych oraz pomaga zapobiegać powstawaniu żylaków. Antocyjany mają korzystny wpływ na narząd wzroku – regenerują barwnik siatkówki (rodopsynę) determinującą jakość widzenia.

Bioflawonoidy

Owoce aronii są również bogate w bioflawonoidy nadające jej ciemnego koloru oraz posiadające właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Bioflawonoidy działają również antynowotworowo – niszczą wolne rodniki, które przyczyniają się do uszkodzeń na poziomie komórkowym, a tym samym do rozwoju chorób nowotworowych.

Obniża ciśnienie i cholesterol

Aronia powinna znaleźć się w diecie osób cierpiących na nadciśnienie i zmagających się z podwyższonym poziomem cholesterolu. Sok z aronii pomaga utrzymać ciśnienie w ryzach, a jego regularne spożywanie przyczynia się do stopniowego obniżenia cholesterolu LDL. Aronia jest polecana również osobom zmagającym się ze stresem oraz diabetykom – owoc zapobiega gwałtownym wahaniom poziomu glukozy we krwi.