Arbutyna rozprawi się z przebarwieniami i ochroni przed promieniowaniem UV


Arbutyna rozprawi się z przebarwieniami i ochroni przed promieniowaniem UV

Arbutyna jest związkiem chemicznym pozyskiwanym najczęściej z mącznicy lekarskiej, żurawiny, borówki, pszenicy i gruszki. Arbutyna wykazuje bardzo silne właściwości rozjaśniające, a także depigmentacyjne.

Ponadto, arbutyna charakteryzuje się działaniem przeciwbakteryjnym. Obecnie w kosmetologii arbutyna jest wykorzystywana do produkcji kosmetyków rozświetlających drobne plamy i przebarwienia. Substancja wyrównuje również koloryt skóry, łagodzi stany zapalne i działa leczniczo na skórę problemową.

W kosmetykach arbutyna jest bardzo często łączona z witaminą C, kwasem fitowym i kojowym. Można spotkać także połączenia tego składnika z nacynamidem i kwasem alfa-lpionowym. Można wykorzystać arbutynę do niwelowania:

– przebarwień hormonalnych,

– przebarwień potrądzikowych,

– przebarwień posłonecznych,

– przebarwień spowodowanych przez leki lub stosowanie kwasów.

Arbutyna jest alternatywą dla stosowania hydrochinonu. Jej budowa chemiczna i sposób działania powodują, że jako substancja naturalnego pochodzenia, nie stanowi niebezpieczeństwa dla zdrowia. Arbutyna rozkłada się na cząsteczki hydrochinonu, niemniej w przypadku kosmetyków z arbutyną występuje on w znikomych ilościach i ulega degradacji. W rezultacie nie przenika on do komórek melaniny.

Arbutyna pełni również rolę naturalnego filtra przeciwsłonecznego, więc można dostrzec ją w składzie niektórych kosmetyków ochronnych.