Agar – zdrowy zamiennik jajek czy szkodliwa substancja zagęszczająca


Agar – zdrowy zamiennik jajek czy szkodliwa substancja zagęszczająca

Agar jest substancją żelującą znaną również pod nazwą morskiej żelatyny i substancji E406 oraz agar-agar. Właściwości żelujące tej substancji sprawiły, że znajduje ona zastosowanie w przemyśle spożywczym.

Agar jest budulcem ścian komórkowych alg morskich z rodziny krasnorostów. Pod względem chemicznym jest to mieszanina agarozy i agaropektyny należących do grupy polisacharydów. Około 70% składu agaru stanowi agaroza, która determinuje właściwości żelujące agaru.

W dietetyce agar jest wykorzystywany jako substancja żelująca stanowiąca zamiennik jajek. Substancja jest bezbarwna, bez smaku i zapachu. Zamiennik jajek charakteryzuje się bardzo dobrą rozpuszczalnością we wrzącej wodzie. Pod wpływem zimnej wody agar pęcznieje tworząc galaretkę.

Organizm człowieka trawi agar tylko w 10%. Choć na opakowaniach jest oznaczany jako jeden z dodatków do żywności pod symbolem E406, nie trzeba się go obawiać. W ocenie FDA oraz WHO agar jest dodatkiem do żywności całkowicie bezpiecznym dla zdrowia.

Agar może być stosowany m.in. w słodyczach, marmoladzie, piekarnictwie, czekoladzie, serach i innym nabiale i mięsnych konserwach. W codziennej diecie agar może zastąpić jajko – wystarczy wymieszać jedną łyżkę stołową wody z łyżką agaru.

Agar może także zastąpić żelatynę w przypadku gotowania i pieczenia, jako produkt wegetariański. Czas tężenia jest w przypadku agar krótszy niż czas tężenia żelatyny. Agar nie posiada też smaku i zapachu oraz ma całkowicie transparentny kolor.