Anemia – przyczyny i objawy choroby


Anemia – przyczyny i objawy choroby

Anemia nazywana niedokrwistością występuje wówczas, gdy poziom hemoglobiny we krwi znacząco się obniża. Do przyczyn anemii należy między innymi niedobór witaminy B12 i żelaza, których głównym źródłem są produkty mięsne.

Jednakże nieprawidłowo zbilansowana dieta nie jest jedyną przyczyną rozwoju anemii. Zakres objawów towarzyszących anemii jest zróżnicowany. Do najczęściej występujących symptomów tej choroby należą osłabienie, zawroty głowy oraz niskie ciśnienie krwi. Chorobie towarzyszy bladość skóry, ust i powiek, a także zaburzenia rytmu serca. W przebiegu zaawansowanej anemii mogą pojawić się zadyszka i omdlenia.

Objawy są widoczne zwykle na pierwszy rzut oka – skóra i powieki są blade, błona śluzowa w jamie ustnej również jest blada, włosy nadmiernie wypadają i są osłabione, paznokcie są łamliwe, a skóra nadmiernie sucha.

Anemia może być spowodowana nie tylko za niskim poziomem hemoglobiny. Niedokrwistość może rozwinąć się także na podłożu zmniejszonego hematokrytu oraz obniżonego poziomu czerwonych krwinek. Hematokryt jest parametrem morfologii krwi oznaczającym liczbę czerwonych krwinek w stosunku do pozostałych składników krwi.

Do przyczyn anemii doprowadzają także choroby przewlekłe, w tym reumatoidalne zapalenie stawów, choroby nowotworowe, infekcje bakteryjne, grzybicze i wirusowe, a także choroby pasożytnicze. Do przyczyn anemii mogą doprowadzić również restrykcyjne diety, w tym dieta eliminacyjna i wegańska. Niedokrwistość może być spowodowana także stosowaniem restrykcyjnych diet, nadużywania alkoholu i zbyt częstym stosowaniem niesteroidowych leków przeciwzapalnych.