9 produktów o naturalnych właściwościach antybakteryjnych


9 produktów o naturalnych właściwościach antybakteryjnych

Niektóre produkty posiadają naturalne właściwości antybakteryjne. Wynikają one z zawartości substancji o właściwościach antybiotycznych. Na liście znajduje się nie tylko czosnek, ale również popularne przyprawy.

Czosnek jest źródłem wielu witamin oraz cennej allicyny, która posiada właściwości antybiotyczne. W skład aromatycznego warzywa wchodzą również minerały, takie jak magnez, selen, żelazo i potas, a także witaminy z grupy B i witaminę C. Czosnek zawiera także flawonoidy.

Antybakteryjne właściwości posiada również tymianek, zawierający thymol. Zarówno suszony tymianek, jak i olej z tymianku posiadają właściwości antybiotyczne. Inna przyprawa – oregano – zawiera karwakrol, zwalczający nie tylko bakterie, ale również grzyby i wirusy.

Szałwia pomaga zwalczać przeziębienia z uwagi na właściwości antybakteryjne. Najbardziej wartościowa jest świeża szałwia. Do grona naturalnych antybiotyków należą również miód i kiszonki.

Czosnek nie jest jedynym warzywem cebulowym o właściwościach antybakteryjnych. Podobne właściwości posiada cebula. Za naturalne antybiotyki uważa się także cynamon i imbir – jedne z przypraw korzennych.