Porady

10 faktów o jabłkach, które Cię zaskoczą!

Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Niewielu wie, że nasz kraj jest jednym z czołowych eksporterów jabłek na świecie. Mają one ogromną ilość pożytecznych składników odżywczych. Dlaczego powinniśmy je jeść? Oto 10 faktów, które udowodnią, że ma to swoje plusy!

1. Jabłka odkwaszają organizm
Nie ma lepszej rzeczy do zjedzenia, kiedy chcemy uwolnić się od toksyn. Jabłka zawierają w sobie przeciwutleniacze oraz kwasy owocowe, które przyśpieszają proces detoksykacji organizmu. W skórce jabłek znajdują się Pektyny. Ma ona właściwości przeciwzapalne i przyśpiesza proces pozbywania się trujących substancji z krwi.

2. Jedno jabłko dziennie może zapobiec przeziębieniu na długo
To wszystko za sprawą szeregu witamin. Przede wszystkim jabłka są bogate w witaminę C, która szczególnie wzmacnia układ immunologiczny. Jedzenie surowych jabłek codziennie pozwala zminimalizować ryzyko zachorowania na grypę nawet o kilkanaście procent. Wysokie stężenie żelaza i potasu sprawia, że jabłka zapobiegają także anemii. Korzystnie wpływają także na regulacje gospodarki wodnej organizmu.

3. Pektyny mogą uchronić cię od zawału!
To naukowo sprawdzony fakt! Pektyny regulują pracę jelit poprzez wpływanie na florę bakteryjną, dzięki czemu neutralizują działanie toksyn. Zmniejszają stopnień wchłaniania cholesterolu, dzięki czemu ryzyko zawału i miażdżycy zostaje zminimalizowane.

4. Jabłko może zmniejszyć obrzęki i bóle stawów
Aminokwasy i kwasy owocowe sprawiają, że spożycie tych owoców wspomaga leczenie chorób układu kostnego i mięśniowego. Można je spożywać w różnych formach – starte na tarce, wyciśnięte w formie soku, pokrojone na kawałki lub też suszone.

5. Mocne włosy, zęby i paznokcie? Jabłka to klucz!
Naukowcy udowodnili, że gryzienie twardych jabłek w połączeniu z wydzielaniem kwasów owocowych umacnia dziąsła. Dzięki temu zwiększa się też siła naszych zębów. Dodatkowo ich spożywanie sprawia, że organizm lepiej przyswaja wapń, który z kolei umacnia kości. To nie wszystko! Witaminy C, E i P przyśpieszają pozbywanie się wolnych rodników, przez co ułatwią syntezę kolagenu w skórze. To właśnie sprawia, że nasze włosy i paznokcie stają się mocniejsze.

Teraz już wiecie, że jabłka pozytywnie wpływają na cały organizm, więc nawet jeśli jesteście na diecie, skorzystajcie z tego, iż mamy ich w bród i wykonajcie chociażby zwykły przepis na szarlotkę.