Truskawki w kuchni. Co one w sobie mają?


Truskawki w kuchni. Co one w sobie mają?

Świeże i mrożone truskawki zachowują niepowtarzalny smak i aromat. Owoce pełnią rolę dodatku do ciast i deserów, ale nie tylko. Można je z powodzeniem wykorzystać do przygotowania innych dań.

Słodko lub wytrawnie

Świeże truskawki smakują z pieczywem każdego rodzaju. Klasyczna wersja kanapek z truskawkami polega na przyrządzaniu ich na słodko z serkiem, masłem bądź masłem orzechowym. Do kanapek można dodać inne owoce, np. banany, kiwi. Wytrawne przekąski z truskawkami przyrządza się z dodatkiem plasterków podsmażanej polędwicy bądź pieczonego drobiu. Warto dodać rukolę bądź lodową sałatę oraz gęsty ocet balsamiczny. Wegetariańskie kanapki mogą być przygotowane z sera camembert, pleśniowego bądź topionego. Pieczywo należy posmarować gęstą, kwaśną śmietaną i udekorować przysmak listkami świeżych ziół. Najbardziej polecane to mięta, melisa i szałwia.

Pomysł na sałatkę

Sałatka z truskawkami może zostać przyrządzona na śniadanie, kolację lub lunch. Owoce dobrze komponują się z kruchymi, zielonymi sałatami, rukolą i roszponką. Warto wzbogacić smak sałatki kawałkami awokado, świeżymi ziołami i serem (np. mozarella, feta, pleśniowym). Do sałatki można dodać uprażone na patelni nasiona i orzechy. Najbardziej polecane to orzechy włoskie i arachidowe, pestki dyni i słonecznika.

Dlaczego warto jeść truskawki?

Truskawki są bogatym źródłem witaminy C oraz mikroelementów, m.in. żelaza, magnezu, manganu, wapnia. Owoce działają odkwaszająco i wzmacniająco na organizm. Truskawki są polecane osobom cierpiącym na anemię ze względu na właściwości krwiotwórcze i zawartość żelaza. Owoce zawierają kwas elagowy, który chroni przed nowotworami. Niskokaloryczne owoce nie są trwałe. Po zakupie lub zbiorach należy je od razu przetworzyć, zjeść lub zamrozić. W przeciwnym razie szybko spleśnieją.

Dodaj komentarz