Rosa miodowa – słodka ciecz o wyjątkowych właściwościach


Rosa miodowa – słodka ciecz o wyjątkowych właściwościach

Rosa miodowa to inaczej mówiąc spadź, albo po prostu miód spadziowy. Pojawia się ona latem i przypomina krople na gałęziach i liściach drzew iglastych oraz niektórych drzew liściastych.

Rosa miodowa zawiera soki roślinne i płynne odchody owadów żywiących się sokami roślinnymi – nie brzmi to zbyt apetycznie, prawda? Pod względem składu odżywczego spadź różni się nieco od tradycyjnego miodu. Zawiera ona nie tylko sacharozę, ale też inne cukry, białka i enzymy ora wolen aminokwasy.

Rosa miodowa jest też bogata w garbniki, żywice i liczne minerały – magnez, żelazo i mangan. Spadź jest zbierana przez pszczoły, a następnie przetwarzana na miód gotowy do spożycia. Jej charakterystyczną cechą jest ciemna barwa.

Według ostatnich doniesień miód spadziowy nie tylko posiada właściwości lecznicze charakterystyczne dla miodu w ogóle (działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwzapalne), ale również wyjątkowe właściwości antyrodnikowe. Miody spadziowe sąbardziej bogate w przeciwutleniacze. Mogą zatem lepiej wspierać profilaktykę nowotworową i przeciwdziałać przedwczesnemu starzeniu się organizmu.

Dodaj komentarz