Pierniki – jak przygotować świąteczny przysmak?


Pierniki – jak przygotować świąteczny przysmak?

Pierniki są jednym z symboli świąt Bożego Narodzenia. Poniższe wskazówki pomogą ci przygotować smaczny przysmak dla bliskich.
Przygotuj następujące składniki:
1/2 szklanki miodu
160 g masła
1 szklankę cukru pudru
2 jaja
4,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 – 4 łyżki przyprawy korzennej do piernika

Podgrzej masło i miód w rondlu i pozostaw do ostygnięcia. Wymieszaj suche składniki i dodaj do nich 2 jaja oraz masło z miodem. Wyrób ciasto, a gdyby było zbyt miękkie wstaw je do lodówki. Gdy lekko stwardnieje będzie bardziej podatne na wałkowanie. Rozwałkuj masę na stolnicy na grubość 2 – 3 mm i lekko posyp je mąką. Wykrawaj pierniki za pomocą foremek i od razu przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli chcesz je powiesić na choince musisz pamiętać o zrobieniu otworu, aby przewlec tasiemkę. Zanim wstawisz pierniki do piekarnika zrób w każdym z nich otwór za pomocą słomki do napojów.

Możesz też zrobić pierniczki z witrażykami. W tym celu wykrawaj w każdym z nich otwór i wsyp do niego pokruszone landrynki. Pamiętaj, że do pieczenia pierników witrażykowych potrzebujesz teflonowej maty. W przeciwnym razie landrynki przykleją się do papieru i nici z przysmaku.

Pierniki pieczemy przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Dodaj komentarz