Olejek winogronowy – porcja porcyjanidów dla skóry


Olejek winogronowy – porcja porcyjanidów dla skóry

Olejek winogronowy, czyli olej pozyskiwany z pestek winogron był stosowany już w starożytności. Jego właściwości były szeroko stosowane w medycynie, a następnie w kuchni i wreszcie w dziedzinie kosmetyki.

Wyjątkowość olejku winogronowego tkwi w jego składzie chemicznym. Zawiera on najwięcej kwasu linolowego spośród znanych nam olejków. Kwas linolowy jest jednym z egzogennych kwasów tłuszczowych usuwających tłuszcze nasycone z żył. Pod względem zawartości składników odżywczych olejek z pestek winogron jest bardzo podobny do słoecznikowego oleju. Jego charakterystyczną cechą jest też wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 6.

Olejek winogronowy zawiera bardzo dużo antyoksydantów, które skutecznie zwalczają wolne rodniki działając antynowotworowo. Szczególnie cenne są porcyjanidy, które są bardzo silnie działającymi antyoksydantami – działają 50 razy bardziej efektywnie niż witamina E.

Dlatego też kosmetyki z olejkiem winogronowym są polecane szczególnie latem, kiedy chronią przed wolnymi rodnikami powstającymi pod wpływem promieni UV. Z dobroczynnego wpływu olejku winogronowego można skorzystać także w ramach profilaktyki przeciwstarzeniowej.