Olej z czerwonej palmy i jego właściwości: chroni przed słońcem, trądzikiem i zmarszczkami


Olej z czerwonej palmy i jego właściwości: chroni przed słońcem, trądzikiem i zmarszczkami

Olej z czerwonej palmy jest jeszcze mało znanym naturalnym kosmetykiem. Produkuje się go z czerwonych owoców oleistej palmy czerwonej występującej naturalnie w zachodniej części Czarnego Lądu.

Olej z czerwonej palmy ma intensywne, pomarańczowe zabarwienie i w temperaturze pokojowej przypomina konsystencją olej kokosowy. Płynną formę przyjmuje wtedy, gdy zostanie rozgrzany do temperatury przekraczającej 20 stopni.

Najbardziej polecanym produktem jest nierafinowany olej tłoczony ręcznie z owoców palm. Można go wykorzystywać do codziennej pielęgnacji skóry twarzy i ciała oraz do pielęgnacji włosów. Olej z czerwonej palmy jest bogaty w witamienę E i prowitaminę A nadającą jej charakterystyczną barwę.

Jego właściwości zostaną z pewnością docenione przez kobiety dążące do opóźnienia powstawania zmarszczek i chcące zapobiec rozwojowi zmian trądzikowych. Olej z czerwonej palmy obniża wrażliwość skóry na promienie UV zmniejszając ryzyko poparzeń.

Dodaj komentarz