Marakuja, czyli passiflora – co kryją ziarenka i orzeźwiający miąższ?


Marakuja, czyli passiflora – co kryją ziarenka i orzeźwiający miąższ?

Męczennica jadalna to niezbyt chwytliwa nazwa handlowa. Dlatego owoce passiflory najczęściej są sprzedawane pod nazwą marakuji. Bez dwóch zdań to jeden z najbardziej popularnych egzotycznych owoców.

Marakuja jest bogata w błonnik – w 100 gramach owocu znajduje się 10,4 g błonnika. Owoce passiflory zawierają też witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę A, E i K. Marakuja zawiera również dużo minerałów.

W 100 gramach owoców passiflory znajduje się 12 mg wapnia, żelazo, 69 mg fosforu, 348 mg potasu i 29 mg magnezu. Cynk i żelazo znajdują się w owocach marakuji w bardzo małych ilościach.

Tym owocom przypisuje się także właściwości lecznicze. Badania prowadzone w tym zakresie wykazały, że marakuja korzystnie wpływa na leczenie astmy i nadciśnienia, na trawienie i sen.

Dodaj komentarz