Jogurt naturalny – przyjaciel szczupłej sylwetki


Jogurt naturalny – przyjaciel szczupłej sylwetki

Jogurt naturalny jest jednym z produktów, które powinny znaleźć się w lodówce osoby, która dba o swoją sylwetkę. Zdrowy przysmak sprzyja utracie wagi oraz ułatwia jej kontrolę. Zawiera bardzo mało kalorii, lecz ze względu na wysoką zawartość białka oraz odrobiny tłuszczu i węglowodanów jest bardzo sycący.

Jogurt naturalny jest źródłem witamin z grupy B oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K), chyba że jest odtłuszczony. Produkt dostarcza również dobroczynnych bakterii, które wspierają trawienie zapobiegając zaparciom, które bardzo często występują u osób stosujących dietę nisko węglowodanową. Jogurt naturalny jest też źródłem wapnia. Niedobór tego pierwiastka przyczynia się do tycia, więc warto umieścić produkt na stałe w swoim jadłospisie. Jeżeli organizm ma mało wapnia, przestawia się na tryb głodu polegający na gromadzeniu tkanki zapasowej.

Jogurt naturalny można podawać z owocami i warzywami, muesli lub bakaliami i orzechami. W kuchni sprawdzi się także jako zdrowszy zamiennik śmietany dodawany np. do sałatek i dipów oraz zdrowych i niskokalorycznych deserów owocowych.

Dodaj komentarz