Chlebek świętojański – źródło wapnia, fosforu i kwasu galusowego


Chlebek świętojański – źródło wapnia, fosforu i kwasu galusowego

Słyszałyście o chlebku świętojańskim? Mąka pozyskiwana z miąższu tej rośliny to karob. Zarówno nasiona, jak i karob zawierają dużo cennych wartości odżywczych. Warto spróbować!

Chlebek świętojański jest znany także pod nazwą szarańczynu strąkowego. Chlebek świętojański zawiera dużo przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia organizmu. Nasiona ukryte w brązowych strąkach mają także właściwości wykrztuśne, wspierają trawienie i łagodzą objawy refluksu żołądkowo – przełykowego.

Chlebek świętojański to bogate źródło wapnia i fosforu. W skład miąższu wchodzą także garbniki i kwas galusowy. Dzięki nim miąższ strąków ma właściwości antybakteryjne, przeciwalergiczne, antywirusowe, a nawet przeciwbólowe.

Nasiona można spożywać w postaci surowej lub po przetworzeniu. Mączka z chleba świętojańskiego zwana karobem powstaje w procesie suszenia miąższu, a następnie jego mielenia. Od karobu należy odróżnić mączkę zagęszczającą używaną jako konserwant i zagęszczacz w produkcji żywności. Produkuje się ją z nasion chlebka świętojańskiego.

Dodaj komentarz